1

### JEE Main 2019 (Online) 11th January Evening Slot

A particle moves from the point $\left( {2.0\widehat i + 4.0\widehat j} \right)$ m, at t = 0, with an initial velocity $\left( {5.0\widehat i + 4.0\widehat j} \right)$ ms$-$1. It is acted upon by a constant force which produces a constant acceleration $\left( {4.0\widehat i + 4.0\widehat j} \right)$ ms$-$2. What is the distance of the particle from the origin at time 2 s?
A
15 m
B
$20\sqrt 2$ m
C
$10\sqrt 2$ m
D
5 m

## Explanation

$\overrightarrow S = \left( {5\widehat i + 4} \right)2 + {1 \over 2}\left( {4\widehat i + 4\widehat j} \right)4$

$= 10\widehat i + 8\widehat j + 8\widehat i + 8\widehat j$

$\overrightarrow {{r_f}} - \overrightarrow {{r_i}} = 18\widehat i + 16\widehat j$

$\overrightarrow {{r_f}} = 20\widehat i + 20\widehat j$

$\left| {\overrightarrow {{r_f}} } \right| = 20\sqrt 2$
2

### JEE Main 2019 (Online) 12th January Morning Slot

A person standing on an open ground hears the sound of a jet aeroplane, coming from north at an angle 60o with ground level. But he finds the aeroplane right vertically above his position. If v is the speed of sound, speed of the plane is :
A
${{\sqrt 3 } \over 2}$v
B
${{2v} \over {\sqrt 3 }}$
C
v
D
${v \over 2}$

## Explanation AB = VP $\times$ t

BC = Vt

cos60o = ${{AB} \over {BC}}$

${1 \over 2} = {{{V_P} \times t} \over {Vt}}$

VP = ${V \over 2}$
3

### JEE Main 2019 (Online) 12th January Morning Slot

A passenger train of length 60 m travels at a speed of 80 km/hr. Another freight train of length 120 m travels at a speed of 30 km/hr. The ratio of times taken by the passenger train to completely cross the freight train when : (i) they are moving in the same direction , and (ii) in the opposite direction is :
A
${{25} \over {11}}$
B
${3 \over 2}$
C
${{11} \over 5}$
D
${5 \over 2}$

## Explanation

The total distance to be travelled by the train is 60 + 120 = 180 m.

When the trains are moving in the same direction, relative velocity is
v1 – v2 = 80 – 30 = 50 km hr–1

So time taken to cross each other,

t1 = ${{180} \over {50 \times {{{{10}^3}} \over {3600}}}}$

When the trains are moving in opposite direction, relative velocity is
|v1 – (–v2 )| = 80 + 30 = 110 km hr–1

$\therefore$ Time taken to cross each other

t2 = ${{180} \over {110 \times {{{{10}^3}} \over {3600}}}}$

$\therefore$ ${{{t_1}} \over {{t_2}}} = {{{{180} \over {50 \times {{{{10}^3}} \over {3600}}}}} \over {{{180} \over {110 \times {{{{10}^3}} \over {3600}}}}}}$ = ${{11} \over 5}$
4

### JEE Main 2019 (Online) 8th April Morning Slot

Ship A is sailing towards north-east with velocity $\mathop v\limits^ \to = 30\mathop i\limits^ \wedge + 50\mathop j\limits^ \wedge$ km/hr where $\mathop i\limits^ \wedge$ points east and $\mathop j\limits^ \wedge$ , north. Ship B is at a distance of 80 km east and 150 km north of Ship A and is sailing towards west at 10 km/hr. A will be at minimum distance from B in :
A
2.2 hrs
B
4.2 hrs
C
2.6 hrs
D
3.2 hrs